Nieuws

Vers van de pers

In december 2018 verscheen rolde een nieuwe uitgave van Den Grooten Duffelaar van de drukpersen. Het boek brengt het verhaal van de Duffelse vluchtelingen. Het is het sluitstuk van Dirk Van Engelands oorlogstrilogie rond "Duffel tijdens de Grote Oorlog'. Het eerste deel van die reeks kwam uit in 2014 en behandelde de Duitse inval in Duffel en omstreken. Een jaar later bracht Dirk het verhaal uit van de Duffelse soldaten.

Najaar 1914 dreef het aanstormende oorlogsgeweld duizenden Duffelaars voor korte of langere tijd het dorp uit. Ze gingen op zoek naar een tijdelijk onderkomen in veiliger oorden. Een terugkeer naar het zwaar verwoeste Duffel was geen evidentie. Voor sommigen duurde de vlucht slechts enkele weken of maanden. Anderen brachten de hele oorlog elders, en zelfs in het buitenland, door.

Vanaf november 1914 mochten gevluchte burgers in principe huiswaarts keren, maar voor een 1500-tal Duffelaars was dat geen optie. De hele oorlog door verbleven ze buiten de gemeente. Verschillenden onder hen behoorden tot de groep van 620.000 Belgen die hun heil in het buitenland zochten, voornamelijk in Frankrijk, Nederland en Engeland.

Historicus Dirk Van Engeland slaagde erin de Duffelse vluchtelingen en hun verblijfplaatsen op te sporen. Over die vlucht diepte hij een respectabel aantal getuigenissen op. Dat zijn soms schrijnende verhalen. Voor Duffelaars die de vlucht op jonge leeftijd meemaakten, was het niet altijd kommer en kwel. De jeugd herinnerde zich ook wel eens de meer avontuurlijke kant van het verhaal.

Sommige Duffelse vluchtelingen hadden geluk. Zij belandden in een warme gemeenschap en hielden in de naoorlogse jaren nog contact met hun gastgezinnen. Anderen hebben hun naoorlogse 'buitenverblijf' heel anders ervaren. De gastvrijheid was niet altijd en overal even groot.

Deze nieuwe uitgave van Den Grooten Duffelaar telt ruim 180 pagina's. Het is een 'fotogeniek' boek. In het verhaal van 'De Duffelse vluchtelingen' zijn meer dan 120 foto's en afbeeldingen opgenomen. Vele zijn afkomstig uit familiearchieven van (voormalige) Duffelaars. Een exemplaar kost 24,95 euro (prijs exclusief eventuele verzendingskosten). U kan het boek hier bestellen.

Website design by Design in Motion Webdesign