Korte inhoud |  Inhoudstafel |  fragment |  Foto's |  Krantenartikel |  < Terug naar boekenoverzicht

Filmpaleizen aan de Nete. Plaza en Nova, de Duffelse dorpsbioscopen

2008 - 173 p. - 230 ill. (30 in kleur)

Het Netedorp Duffel kan bogen op een rijke bioscooptraditie. In 1908 vond hoogstwaarschijnlijk de eerste openbare filmvertoning plaats, in een tent op het Gemeenteplein. Quasi honderd jaar later was de gemeente volledig in de ban van de Monumentenstrijd rond Ciné Plaza, een multimediale wedstrijd waarbij de Vlaamse bevolking op zoek ging naar haar meest waardevolle erfgoed en het beste renovatieproject. De tussenliggende periode werd gedomineerd door twee bioscoopsites: Alhambra/Nova in Duffel-West en Ankerpaleis/Plaza in Duffel-Oost. In deze uitgave worden alle aspecten van het plaatselijke bioscoopleven belicht: de moeilijke opstart van de zalen, de architectuur, de uitbaters, de programmatie, de vertoonde films, de bioscoop als multifunctionele zaal; het tweede leven van de Plaza,...

De Alhambra in Duffel-West, ontstaan in 1920, werd in 1939 aan Georges Allijn verkocht, die ogenblikkelijk de naam NOVA lanceerde. Vlak na de oorlog werd de bioscoop volledig omgebouwd en gemoderniseerd. In 1966 ging de Nova onherroepelijk dicht en werd de site omgevormd tot een roomijs- en diepvriesbedrijf.

Het Ankerpaleis in Duffel-Oost opende zijn deuren tijdens de Eerste Wereldoorlog. Rond 1920 werd de zaal grondig verbouwd en verkreeg ze het aanschijn dat nu nog, 90 jaar later, nagenoeg intact gebleven is. In 1937 werd de naam in PLAZA veranderd. De cinema werd immer uitgebaat door de familie Vercammen, eerst Arthur senior en later diens zoon Arthur junior. De projectoren van cinema Plaza bleven draaien tot in de zomer van 2004. Een jaar later kocht de gemeente de in 2002 beschermde bioscoop aan. In het najaar van 2006 barstte de Monumentenstrijd in alle hevigheid los, waarbij de dorpsbioscoop op een onverhoopte tweede plaats strandde. De historische waarde van Ciné Plaza staat buiten alle kijf. In 1958 waren er in Vlaanderen, Brussel niet meegerekend, nog 800 cinema’s, het overgrote deel bestond uit dorps- en wijkbioscopen. Vijftig jaar later blijven er nog amper tien van deze kleinschalige zalen over. Slechts twee daarvan stralen nog die authentieke sfeer van het interbellum uit: De Keizer in Lichtervelde en de Plaza in Duffel.

Filmpaleizen aan de Nete. Plaza en Nova, de Duffelse dorpsbioscopen

Thuis afhalen : 19,90 euro
Opsturen : 25,00 euro

Website design by Design in Motion Webdesign