Korte inhoud |  Inhoudstafel |  fragment |  Foto's |  Krantenartikel |  < Terug naar boekenoverzicht

Edith Kiel & Jan Vanderheyden

Pioniers van de Vlaamse film

2014 – 208 p. – 155 ill.

Dit boek en het bijbehorende DVD-pakket worden gelanceerd in september 2014. Dit valt bewust samen met de tachtigste verjaardag van De Witte, de allereerste Vlaamse klankfilm. De Witte ging in september 1934 in première en werd een klassieker, een mijlpaal die wordt vermeld in elk boek over de Vlaamse of Belgische filmgeschiedenis. De Witte blijft voor altijd verbonden met de namen van hoofdrolspeler Jef Bruyninckx en producent Jan Vanderheyden. De producent adverteerde dat hij de film zelf geregisseerd had, in samenwerking met Willem Benoy. Enkel ingewijden wisten dat de eigenlijke regie volledig in handen was van Edith Kiel, die officieel alleen had meegewerkt aan de bewerking van Ernest Claes' roman tot een filmscenario.

Dat een vrouw een leidinggevende functie uitoefende, was in die periode niet vanzelfsprekend. Dat ze de Duitse nationaliteit had, maakte het evenmin evident om haar als drijvende kracht achter de eerste Vlaamse klankfilm te vermelden. Dat Kiel als gescheiden vrouw een 'natuurlijk' kind had en samenwoonde met Vanderheyden, die eigenlijk nog getrouwd was, maakte haar positie er nog ingewikkelder op. Redenen te over dus om, in het conservatieve Vlaanderen van de jaren 1930, Edith Kiel uit het spotlicht te houden en haar verdiensten volledig op het conto van Vanderheyden te schrijven. Pas na de Tweede Wereldoorlog, toen Vanderheyden veroordeeld werd wegens economische collaboratie en niet langer films mocht maken, kon Kiel volop uit zijn schaduw treden.

Dit boek brengt het verhaal van Edith Kiel en Jan Vanderheyden, die ruim dertig jaar een koppel vormden en tussen 1934 en 1961 meer dan dertig films maakten. Ze kozen daarbij resoluut voor het genre van de zogenaamde 'volksfilm', een term die ze uiteindelijk als geuzennaam hanteerden. De uitgave brengt een kritische analyse van de bijdrage die Kiel en Vanderheyden aan de ontwikkeling van een Belgische/Vlaamse filmindustrie leverden. Daarbij ligt de focus op hun activiteiten als filmproducenten (1934-1961), maar wordt ook aandacht besteed aan de voorgeschiedenis van de protagonisten en wordt melding gemaakt van hun invloed op latere film- en televisieproducties.

Dit boek is een werkstuk van de auteurs Roel Vande Winkel en Dirk Van Engeland.

Edith Kiel & Jan Vanderheyden

UITVERKOCHT

DVD-pakket: De Witte (1934), Alleen voor U (1935) en Schipperskwartier (1953): 10,00 euro, Verzonden 13,00 euro

Boek + DVD-pakket: UITVERKOCHT

Website design by Design in Motion Webdesign