Korte inhoud |  Inhoudstafel |  fragment |  Foto's |  Krantenartikel |  < Terug naar boekenoverzicht

Krijgsgevangene in de Grote Oorlog. Het oorlogsverhaal van Gustaaf Van der Linden

2013 – 208 p. - 140 ill.

De Gustaaf Van der Lindenlaan is zowat de drukste straat van Duffel. Wie was die Staf Van der Linden eigenlijk? Wie weet er nog dat deze katholieke voorman tijdens de eerste helft van de 20ste eeuw meer dan 25 jaar provinciaal deputé was? Dat deze Duffelaar ook een zeer bewogen Eerste Wereldoorlog beleefde, was tot op heden volkomen onbekend. Dit bleek evenwel uit het rijkgeschakeerde en decennialang gekoesterde familiearchief.

Na de mobilisatie verzeilde Gustaaf in augustus 1914 op het fort van Wijnegem, waar hij begin oktober tijdens de aanval op Antwerpen gevangen genomen werd. Vervolgens doorliep hij drie Duitse gevangenenkampen, om uiteindelijk tijdens de lente van 1918 in het neutrale Zwitserland te belanden en daar het einde van de oorlog af te wachten. Van der Linden hield niet enkel een gedetailleerd dagboek bij maar bewaarde tegelijk alle mogelijke informatie, inclusief fotomateriaal, tijdens zijn jarenlange verblijf in de Duitse kampen. Zijn dagboeken en jarenlange, trouwe correspondentie met zijn vrouw Anna legden haarfijn de beslommeringen, noden en zorgen van een krijgsgevangene bloot. Ze gaven ons een uniek beeld van het leven in een kamp, van de verplichte tewerkstelling en de houding van de kampleiding tot en met de ideologische tegenstellingen en de hulp van het thuisfront.

Getuigenissen van frontsoldaten achter de IJzer worden regelmatig gepubliceerd. Voor de lotgevallen van de duizenden krijgsgevangenen was er tot op heden weinig aandacht. Dat Gustaafs getuigenis wel erg uitzonderlijk is, blijkt tevens uit de participatie van De Klaproos, een West-Vlaamse uitgeverij gespecialiseerd in publicaties over WO I, die maar al te graag bereid bleek deze uitgave op zich te nemen en in heel Vlaanderen te verspreiden.

Krijgsgevangene in de Grote Oorlog. Het oorlogsverhaal van Gustaaf Van der Linden

Thuis afhalen : 19,90 euro
Opsturen : 25,00 euro

Website design by Design in Motion Webdesign