Biografie

Dirk Van Engeland (Duffel, 1964) volgde middelbaar onderwijs in het Lierse Sint-Gummaruscollege en studeerde moderne geschiedenis aan de KUL, met specialisatie hedendaagse cultuur. Zijn thesis handelde over het Leuvense bioscooppark in de tijdspanne 1940-1968.

Na deze studies richtte hij zijn aandacht op de plaatselijke geschiedenis van zijn geboortedorp Duffel. In de loop der jaren publiceerde hij zeven boeken over Duffel en Duffelaars tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Hij schreef ook over Duffel in de jaren twintig en dertig (1997). Dirk heeft altijd een grote passie gehad voor film- en bioscoopgeschiedenis. Voor altijd De Witte. Jef Bruyninckx, filmvedette en t.v.-pionier verscheen in 2005, gevolgd door Filmpaleizen aan de Nete. Plaza en Nova, de Duffelse dorpsbioscopen in 2008 en Edith Kiel & Jan Vanderheyden, pioniers van de Vlaamse film in 2014. Hij deed ook onderzoek naar de achtergronden van verschillende Duffelse bedrijven: orgelmakerij Stevens, melkbloem- en chocoladebedrijf Renaux, carrosserie Bollekens en serrebedrijf Sels. Daarnaast volgden ook nog uitgaven over de 100-jarige geschiedenis van zijn lagere school, de evolutie van Duffelse ballonnekensstoet en een analyse van het Duffelse dialect. Daarenboven schreef hij artikels voor Knack, Filmmagie, Roets en het Nationaal Biografisch Woordenboek.

Dirk schreef niet alleen over de bovenvermelde thema's, maar gaf ook verschillende voordrachten en organiseerde heel wat rondleidingen door zijn gemeente. In 2003 nam hij, samen met Bart Nauwelaerts en de Duffelse heemkring, een digitaliserings- en bewaarproject rond het 30 documentaires rijke filmpatrimonium van Jef Colin onder de arm. Eind januari 2006 organiseerde hij met Davidsfonds Duffel en Jos Hoeyberghs een driedaags festival rond de films van Jef Bruyninckx en was in 2009 de drijvende kracht achter de expo "75 jaar De Witte".

Na zijn overlijden in januari 2017 nam zijn echtgenote Ria Moens Den Grooten Duffelaar over. Ria is historica en zet Dirks werk de volgende jaren verder. Op 22 april 2017 rolde haar eerste boek van de persen: 'De geschiedenis van het Psychiatrisch Ziekenhuis Duffel'.

Dirk Van Engeland
Dirk Van Engeland

Website design by Design in Motion Webdesign